PVT

Zonnepanelen vormen meer en meer onderdeel van het straatbeeld in Nederland. De techniek wordt inmiddels standaard toegepast in de nieuwbouw. De aandacht gaat daarnaast steeds meer uit naar het verminderen van het gasverbruik. In een standaard zonnepaneel wordt 16% van de energie omgezet in bruikbare elektriciteit. De overige 84% is energie in de vorm van warmte. Een logische stap dus om dezelfde panelen ook voor het opwekken van warmte te gebruiken. Dat kan met zogenaamde combinatiepanelen (PVT).


Wat is PVT?

PVT staat voor Photo Voltaic Thermisch. Dit betekent in de praktijk dat een zonnepaneel aan de achterzijde is voorzien van een collector waarmee tegelijkertijd (meer) elektriciteit & warmte geproduceerd kan worden.


Wat kunnen wij hier mee?

Het Viridi PVT paneel werkt voor wat betreft de elektriciteitsopbrengst exact zoals een standaard zonnepaneel. De panelen worden via een omvormer aangesloten in uw meterkast. Voor het 'T' (lees thermische) gedeelte geldt dat deze warmte gedurende een aantal zomermaanden kan worden gebruikt voor de productie van warm water. In de overige maanden kunnen de Viridi PVT panelen als warmtebron fungeren voor het leveren van voldoende energie voor een water/water warmtepomp. . Daarbij komt dat bij een regenachtige / bewolkte dag de directe warmte opbrengst van de panelen niet voldoende is voor de warmwater behoefte van een standaard huishouden. Mocht de directe opbrengst vanaf de Viridi PVT panelen in temperatuur onder de 35 graden liggen, dan springt de warmtepomp bij. In deze situatie fungeert het 'T' gedeelte van de Viridi PVT panelen dus als bron voor de water/water warmtepomp.


Hoe zit dit in de winter?

Het 'T' gedeelte van de panelen fungeert als warmtewisselaar met de buitenlucht. Bij een buitentemperatuur van -10 graden kunnen de panelen nog steeds voldoende energie uit de buitenlucht onttrekken om als bron van de warmtepomp te fungeren. Wel heeft een lagere buitentemperatuur invloed op het stroomverbruik van de warmtepomp. Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp altijd een voldoende 'bron' heeft wordt in het systeem een backup ingebouwd waarbij de bron elektrisch kan worden bijgestookt om zo de warmtepomp ook bij een extreem koude winterdag nog steeds voldoende energie te kunnen geven.


Hoe werkt PVT?

Achter de standaard zonnepanelen is een Viridi collector aangebracht. Deze flexibele collector is gevuld met glycol. Door deze glycol achter de PV-panelen te laten stromen worden de zonnepalen in de zomerperiode 'gekoeld'. Is de buitentemperatuur niet voldoende om direct het tapwater te verwarmen, dan fungeren deze collectors als bron voor de water/water warmtepomp. Deze warmtepomp kan het tapwater verwarmen tot 55 graden. Doordat de Viridi collector gebruikt maak van de 3 bronnen is het rendement van de Viridi collector hoog. Het rendement ligt hoger dan bijvoorbeeld bij een zonneboiler systeem die alleen gebruik maakt van het directe zonlicht.


Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De warmte pomp is i.c.m. de Viridi panelen een duurzaam alternatief voor de cv ketel op gas. De warmte uit de Viridi panelen wordt d.m.v. een warmtepomp omgezet in bruikbare warmte om uw huis te verwarmen door middel van lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. De warmtepomp werkt uiteraard wel op stroom die u door de zonnepanelen zelf opwekt.

Simpel gezegd bestaat een warmte pomp systeem uit 3 onderdelen:
1) De bron.
2) De warmtepomp.
3) Een afgifte systeem.


Voordelen?

  • Geen buitenunit warmtepomp, dus geen geluid.
  • Oplossing voor duurzame nieuwbouw of renovatie.
  • Meer elektriciteit van dezelfde zonnepanelen.
  • TNO getest.
  • In Nederland geproduceerd.
  • Ook naast huidige cv te gebruiken in een hybride oplossing.